banner
  per 1954


Odense, 1954(?)

  tripleselfie


Triple Selfie, 2011

 
             
 

OM MIG

Jeg er født i 1950 og opvokset i Odense, hvor jeg fik min musikalske grundopdragelse i et messingorkester, ledet af en ildsjæl ved navn Eskild Toft. Gennem mine gymnasieår i sidste halvdel af 1960'erne sang jeg i kirkekoret i domkirken i Odense. Det hele gik op i trut og sang, og det meste af gymnasielærdommen gik vist hen over hovedet på mig.

I 1970 rykkede jeg til Århus. Jeg blev uddannet i musikvidenskab på Århus Universitet (1977) og erhvervede en licentiatgrad sammesteds (1981). Helt andre 'Århushistorier' fik på længere sigt dog langt større betydning: Jeg traf Lise i Århus i slutningen af 1970'erne. Vi blev gift i 1983 og fik vore to drenge i årene derefter.

I 1981 blev jeg fast- og fuldtidsansat ved den dengang relativt nye musikuddannelse på Aalborg Universitet (dengang AUC). Jeg var ansat ved Aalborg-uddannelsen frem til 2007 - gennem de sidste år med et både undervisningsmæssigt og forskningsmæssigt fokus på den firstemmige korsats over viser og folkelige sange. Jeg udgav inden for dette felt lærebogen "For fire stemmer" hos forlaget Systime i 2007.

 

Fra jeg forlod Aalborg Universitet i 2007 og frem til i dag har jeg fortrinsvis arbejdet som fotounderviser, som korleder, som foredragsholder og som komponist og arrangør.

At komponere musik kom først sent til mig. Jeg havde lavet massevis af korarrangementer af viser og sange fra midten af 1980'erne og frem, men jeg havde stort set aldrig komponeret en tone, da en korlederbekendt i foråret 2000 spurgte mig, om jeg ville komponere noget til ham og hans kor.

Jeg undslog mig i første omgang med henvisning til, at jeg jo kun arrangerede og ikke komponerede. Det fik ham til at kigge undersøgende på mig og spørge mig, hvor gammel jeg var. Jeg svarede ham, at jeg var 50, hvorefter han - i en let kommanderende tone - spurgte: "Jamen er det så ikke på tide, du begynder at komponere?"

Dette kærlige spark fra en korlederbekendt satte det hele i gang, og siden da har den ene node taget den anden. Det er - i hvert fald indtil videre - blevet ved vokalmusikken: musik for blandet kor, musik for pigekor/damekor, musik for mandskor, musik for sang og klaver og musik for sang og andre instrumenter.

 

Jeg opfatter mig selv som musikalsk tosproget. Det ene af mine musikalske sprog er den enkle, strofiske sang. Jeg gik som barn i en grundtvigiansk friskole i Odense, så jeg har Carl Nielsens, Thorvald Aagaards, Oluf Rings og Otto Mortensens sange i blodet. Jeg har inden for denne genre tonesat digte af blandt andre Beatrice Vibe, Knuth Becker og en meget ung Per Højholt, og jeg har udarbejdet de fleste af disse strofiske sange både i versioner for sang og klaver og i versioner for forskellige korbesætninger.

Det andet af mine musikalske sprog er det større og mere sammensatte korværk, og jeg har inden for denne genre tonesat tekster af blandt andre et par for længst afdøde engelske digtere, William Blake og Christina Rossetti, og af to danske - og aldeles nulevende - forfattere, Mette Moestrup og Suzanne Brøgger. 

Nok om mig...  

 
             
  node 2